Upgraden naar Windows 10?

Windows 10 is ondertussen al een half jaar gelanceerd en inmiddels zijn wereldwijd al meer dan 150 miljoen mensen overgestapt naar Windows 10.

In het begin van de lancering waren er zoals bij elk nieuw product wat mankementjes, maar Microsoft heeft het merendeel van deze minpuntjes rechtgetrokken. Windows 10 is een goed, stabiel besturingssysteem waarover slechts weinig klachten binnenkomen.

Of je al dan niet de overstap maakt is volledig aan u de keuze. Met Windows 10 krijg je een modern besturingssysteem op uw laptop of PC dat Microsoft de komende jaren steeds zal vernieuwen en verbeteren. Windows 7 en Windows 8.1 zullen uiteraard niet dezelfde aandacht krijgen, de geste van Microsoft hierbij is dat eigenaars van Windows 7 en 8.1 een gratis upgrade krijgen naar Windows 10. Let op, deze gratis upgrade geldt maar tot 29 juli 2016.

Ik krijg hieromtrent veel vragen van kennissen en klanten. Om deze vragen te beantwoorden geef ik een aantal tips waarmee je kunt nakijken of jouw PC de overstap positief zal ervaren of als jouw PC beter blijft bij de oudere versie van Windows.

Windows 10 upgrade checklist

Controleer uw PC of laptop

Als automatisch updaten op uw PC staat ingeschakeld ziet u normaalgezien rechtsbeneden op uw scherm een wit vlaggetje van Windows 10. Ziet u dit niet, schakel automatisch updaten in via Windows Update en herstart de computer.

Windows 10 upgrade icoon

Klik met de rechtermuisknop op dit vlaggetje en klik vervolgens op “upgradestatus controleren”. Eenmaal u dit hebt gedaan ziet u het upgrade venster van Windows 10. Voorlopig moet u niet veel belang hechten aan de inhoud hiervan en klik direct links boven op de menu knop (rood gemarkeerd in de afbeelding hieronder).

Windows10Upgrade2

Vervolgens zie je een grijs kader aan de linkerkant en klikt u op “Controleer uw PC”.

Windows10Upgrade3

Na de controle geeft het programma u een overzicht van zaken die misschien voor problemen zouden kunnen zorgen eenmaal u beslist de upgrade door te voeren. Er zou hoe dan ook moeten “U kunt aan de slag!” verschijnen als uw PC of laptop geschikt is voor de upgrade.

PC’s en laptops ouder dan 6 jaar blijven misschien best bij hun oude vertrouwde versie van Windows om geen problemen te ervaren met oudere randapparatuur of drivers van interne hardware.

Controleer uw software

Gebruikt u nog software die u 10 jaar geleden hebt aangekocht? Dan is de kans reëel dat deze het niet meer zal doen in Windows 10. Ik denk aan oude software pakketten van Lotus, oude mailprogramma’s zoals Outlook Express en misschien een aantal kleinere onopvallende programma’s. Informatie over de ondersteunde besturingssystemen vindt u op de website van de softwareleverancier of op de aangekochte doos.

Hou er rekening mee dat Windows 10 geen Windows Media Player meer bevat en dat u zult moeten uitkijken naar een alternatief. Ik denk dan bijvoorbeeld aan VLC Media Player.
Ook Internet Explorer is uit Windows 10 verwijdert en is nu vervangen door Microsoft Edge. Edge is nog verre van compleet maar is zeker al bruikbaar en heeft een aantal specifieke voordelen tegenover andere browsers zoals Google Chrome, Mozilla Firefox of Opera.

Als u denkt een probleem te zullen hebben kunt u ons altijd eens contacteren over het specifieke softwarepakket.

Controleer uw randapparatuur

Als u nog een printer van 10 jaar oud hebt staan, een scanner van het vorige decennium of misschien een oude webcam is het best dat u er rekening mee houdt dat deze vervangen zullen moeten worden.

Maak uw keuze

Indien de check van Microsoft met weinig problemen is doorstaan en u niet direct moet denken aan het vervangen van bijvoorbeeld de printer, scanner of andere, is het upgraden naar Windows 10 misschien wel de juiste optie voor u.

Voel u absoluut niet genoodzaakt de upgrade te doen, de ondersteuning voor Windows 7 loopt nog tot januari 2020 en voor Windows 8.1 nog tot januari 2023. Het vervangen van hardware en/of software om gewoon de upgrade te kunnen uitvoeren kan misschien gewoon wachten.

U wilt hulp met de upgrade?

Bent u niet zeker van uw stuk? Dan kunnen wij de upgrade voor u verzorgen, zowel bij u thuis als in ons atelier.
Wilt u wat extra informatie over Windows 10 kunt u gerust eens rondneuzen op hun website .

Contacteer ons met vragen over uw upgrade.

 

Geef een reactie