Workstations op maat

U bent op zoek naar een workstation, maar vindt uw ding niet in voorgemaakte computers rechtstreeks uit de winkel? Geen zorgen, wij kunnen uw workstation op maat maken, afgestemd op de gebruikte software.

Wat maakt een workstation op maat beter dan een voorgemaakt model van bijvoorbeeld HP, Dell, Lenovo,…?

Dit is een vraag die wij frequent krijgen, en het antwoord daarop kunnen we opdelen in 3 onderdelen: Prijs, ondersteuning, toekomstgerichtheid.

Prijs
De toestellen van grote fabrikanten zijn meestal zeer duur, omdat er weinig concurrentie is in die markt. De prijzen zijn tot 50% duurder dan een op maat gemaakt model.
Veelal wordt ook betaald voor onderdelen die niet passen bij het gebruik en dus volledig overbodig zijn.

Ondersteuning
Met onze jarenlange ervaring in de niche markt van op maat gemaakte workstations kunnen wij snel problemen analyseren en oplossen. Veelal is één defect onderdeel de oorzaak, en kunnen we deze dan ook snel vervangen zonder dat het toestel wekenlang uit dienst is.

Een diagnose ter plaatse is mogelijk, waarna het toestel mogelijk onmiddellijk wordt meegenomen naar onze werkplaats, of ter plaatse wordt herstelt indien mogelijk.

Toekomstgerichtheid
Elk van onze workstations wordt zo gemaakt dat deze in de toekomst nog kan worden uitgebreid. Beslist u 3 jaar na de aankoop dat u extra opslagruimte, meer RAM geheugen of extra grafische rekenkracht nodig heeft? Dan kan dat, zonder een volledig nieuwe workstation te moeten aanschaffen. Dat scheelt in kosten, en tijd!

2D modellering & ontwerp

Een 2D workstation is bedoeld voor het ontwerpen & tekenen van schema’s, grondplannen & andere in programma’s zoals AutoCAD. Dit soort machines wordt vaak ingezet in de interieurwereld & bouwsector voor het maken van grondplannen.

Een 2D workstation wordt uitgerust met een krachtige processor, snelle SSD en middelmatige hoeveelheid werkgeheugen. Een grafische kaart is hier eerder van ondergeschikt belang.
Wat wél van groot belang is, is de kwaliteit van het scherm. Het is hiermee dat het detail en het werken in software zoals AutoCAD sterk verbeterd wordt.

Door onze ervaring met 2D workstations weten we dat de prijs hiervan veelal tussen €1300 & €2000 excl. BTW valt.

2D plan in AutoDesk AutoCAD
AutoCAD 2D plan van woning

3D modellering & ontwerp

In de wereld van het 3D modellering is bijna een oneindige keuze van software, allemaal bedoelt met een specifiek doel voor ogen. Wij denken hierbij aan producten van Autodesk zoals Inventor, Revit, Recap, … Maar natuurlijk ook aan de 3D gaming engines zoals Unity en Unreal.

Het specifieke doel kan leiden tot andere workstation configuraties. Verschillende software pakketten hebben namelijk baat bij andere soorten hardware.

Afhankelijk van de eisen van u als klant kan de prijs van een workstation sterk variëren. Sommige toestellen worden al ingezet vanaf €2000, terwijl andere al snel oplopen tot €5000.

Het is natuurlijk zo dat een geoptimaliseerde workstation u en uw team zeer veel tijd kan besparen. Een snellere workstation zorgt voor minder tijdverlies bij het inladen van documenten, of het exporten van plannen voor de klant.

3D Ontwerp in AutoDesk Revit
Een 3D ontwerp in AutoDesk Revit

3D Rendering

Het renderen van 3D modellen is een van de zwaarste taken die gevraagd worden van een workstation. Dit zijn dan ook typisch de duurste toestellen, voorzien van de beste hardware op de markt. Het is immers belangrijk om renders zo snel mogelijk afgewerkt te hebben, want time is money.

Afhankelijk van de gebruikte software kan gerendered worden op CPU of GPU kracht. Het is dan ook belangrijk de hardware af te stemmen op de gebruikte software.
Als voorbeeld: Vanaf Keyshot 9 is het mogelijk de renders te laten uitvoeren door de GPU, maar de oudere versies doen dit enkel met CPU. Investeren in een top grafische kaart is dan ook weinig nuttig als de software hier niet mee overweg kan. Het afstemmen van de hardware op de gebruikte software kan zonder twijfel ruim duizend euro verschil maken op een render workstation.

Eindresultaat 3D render in Twinmotion
Eindresultaat 3D render in Twinmotion

VR workstation

Eerst en vooral, als u meer informatie wilt over de mogelijkheden van VR (Virtual Reality) en de toepassingen voor thuis en in de bedrijfswereld kunt u dit vinden op vr.rora.be

Er zijn 2 onderdelen in de VR wereld, gaming & professioneel. Beide vereisen een gelijkaardige aanpak.

Gaming VR

Voor de gamers onder ons is het vrij eenvoudig. De belangrijkste keuze is hierbij de VR headset en het budget. Eind 2020 is er al vrij veel keuze, HTC, Oculus, Valve,… De keuze van headset zal afhangen van het beoogde gebruik.
Als je wilt VR gamen heb je in principe gewoon een krachtige gaming PC nodig, al is het anno 2020 vrij betaalbaar. Meestal kom je uit op een minimale prijs van €1500. Hiermee kun je de komende jaren gerust alle VR content verder afspelen.

Professional VR

De koploper in het aanbieden van VR content, met samenwerk mogelijkheden vanover gans de wereld is AutoDesk VRED. Een duur product, maar met baanbrekende mogelijkheden.

De vereisten zijn ook niet min. Een middelgroot model draaien in VRED verwacht al snel de top van de markt in grafische kaarten. Concreet is een Nvidia RTX 2080 hier net doenbaar. Grotere modellen inladen in VRED zijn zelfs met de beste hardware moeilijk. Het komt er dan op neer concessies te maken en bepaalde zaken uit het model te gaan strippen.

Begrijp ons niet verkeerd, het is spectaculair een model in VR te kunnen tonen aan klanten, of er tussen development teams aan samen te werken.
Onze laatst samengestelde VR workstation was er een van €2900 ex BTW.

AutoDesk VRED in Virtual Reality
AutoDesk VRED in Virtual Reality