Linux of Windows als besturingssysteem?

Windows of Linux? Welk besturingssysteem past beter bij u?

Aan de hand van statistieken gebruiken ongeveer 91% van de vaste computergebruikers Windows om dit artikel te lezen, de overige 10% gebruiken ofwel Mac OS of Linux.

markt verdeling

www.netmarketshare.com


De reden hiervoor is simpel: Op elke aangekochte PC of laptop staat standaard Windows geïnstalleerd. Elke fabrikant heeft hiervoor zijn eigen deal gesloten met Microsoft.

Voor PC’s is er echter een andere goede mogelijkheid, Linux. Het is een besturingssysteem die al sinds het begin van de computerrevolutie meedraait en over de wereld héél vaak gebruikt wordt, vooral in grote bedrijfsomgevingen. Linux is ook de basis voor veel andere besturingssystemen zoals het Mac OS van Apple. Een groot deel van de websites die u dagdagelijks bezoekt zijn hoogstwaarschijnlijk gebouwd via Linux’ “Apache”.

Linux is in de wereld van de IT experten herkend als een van de beste, misschien wel dé beste keuze voor een besturingssysteem.

Kortgezegd, Linux is fantastisch en veel meer mensen zouden dit moeten gebruiken. Dit gezegd zijnde is Linux wel degelijk niet voor iedereen. Hier zijn een aantal zaken die u kunt nalezen om te helpen bij uw keuze voor uw volgende PC.

Linux is volkomen gratis

ubuntu_logoU leest het goed, Linux is gratis. Geen rekening houden dus met de licentiecodes die u ergens moet bewaren, geen problemen als de computer ooit eens moet opnieuw geïnstalleerd worden enzovoort. Dit wil bijgevolg zeggen dat als u een PC laat bouwen, de kostprijs ook met €90 naar beneden gaat. Het gemiddelde Windows besturingssysteem kost immers rond de €90.

De beste versie voor thuisgebruik is Ubuntu. Deze leunt het dichtst aan bij het gebruik van Windows.

U bent een basisgebruiker

U gebruikt uw computer voor e-mail, internet en opslag van foto’s en dergelijke? Dan is Linux waarschijnlijk een goede keuze voor u.
De programma’s die u dagelijks gebruikt in Windows zijn ook beschikbaar in Ubuntu, misschien onder een andere naam.

Browsers, mailprogramma’s, fotobewerking, programmeren, het kan allemaal op bijna identiek dezelfde manier.

Browsers

De meeste gebruikte browsers van Windows zijn er ook in Ubuntu. Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera,…
Naast de meest gekende zijn er ook andere browsers zoals Midori. Deze browser is nog onbekend maar is de moeite wel waard.

Mailprogramma’sMozilla Thundebird

Op Linux distributies zoals Ubuntu bestaan de Windows mailprogramma’s niet (Windows Mail, Windows Live Mail, MS Outlook).
Het beste alternatief hiervoor is Mozilla Thunderbird, in Europa is dit niet zo gekend maar wordt wereldwijd wel enorm veel gebruikt.

Fotobewerking

GIMP, zowat de gratis tegenhanger van Photoshop is een goed, degelijk programma om aan fotobewerking te doen. GIMP is wel wat lastiger om aan te leren dan de programma’s die u waarschijnlijk nu gewoon bent.

photo.google.com is natuurlijk ook bruikbaar aangezien dit geen extern programma gebruikt, maar enkel een browser.

OfficeOpen Office

Standaard staat op Ubuntu een gratis pakket van Open Office geïnstalleerd. De functionaliteit is nagenoeg volledig hetzelfde als Microsoft Office.
Geen extra kosten dus om Office nog aan te kopen, u kan direct aan de slag met Writer (Word), Calc (Excel), Impress (Powerpoint), Base (Access), Math en Draw. Deze laatste 2 hebben geen tegenhanger in het Microsoft Office pakket.
Extra informatie vindt u op de website van Open Office

Mogelijke nadelen

Sommige diensten en programma’s zoals programma’s die dienen als brug tussen een smartphone en de PC kunnen voor problemen zorgen.
Specifiek bij iPhones zal het moeilijk zijn de twee met elkaar te verbinden. Een iPhone kan geen data uitwisselen met een PC zonder het gebruik van iTunes.
Android, Windows en Blackberry toestellen zijn wel aan te sluiten mits wat aanpassingen die gemakkelijk uit te voeren zijn. Eens deze uit de weg zijn geruimd heb je er later geen problemen meer mee.

De leercurve van Ubuntu, en Linux in het algemeen, is steiler dan Windows. Installeren van programma’s kan wat lastiger zijn dan bij Windows, indien je dit bijna nooit doet, is er geen probleem.

Bent u een basisgebruiker en wilt u het misschien eens in werking zien? Contacteer ons gerust om Linux eens in actie te zien.

 Ubuntu bureaublad

 

Geef een reactie