Mobistar Internet en TV : iets voor u?

Begin 2015 is Mobistar begonnen met het uitrollen van hun eigen internet en TV diensten in België. Met deze lancering eindigt de kabelmonopolie van Telenet en kunt u mogelijks overschakelen naar de nieuwe provider.

Voorlopige beperkingen

Het Mobistar aanbod van internet en digitale TV is voorlopig nog niet voor iedereen.mobistar decoder

Geografische beperkingen

Mobistar maakt het nieuwe aanbod slechts geleidelijk aan beschikbaar. Voorlopig zijn de volgende provincies klaar voor een eventuele overschakeling:

 • Brussel
 • Vlaams-Brabant
 • Oost-Vlaanderen
 • Waals-Brabant
 • Henegouwen

De overige provincies zullen nog wat geduld moeten uitoefenen maar Mobistar hoopt alle gemeentes tegen eind 2016 operationeel te hebben.

U moet momenteel al klant zijn bij Mobistar

Voorlopig krijgen enkel bestaande klanten de kans om zich aan te melden voor Mobistar internet en TV. Hebt u bijvoorbeeld al een post-paid abonnement voor uw gsm bij Mobistar én woont u in één van bovengenoemde gebieden, dan kunt u aanspraak maken op de nieuwe diensten. Anders zit er niets anders op dan te wachten.

Het aanbod

Het aanbod van Mobistar is simpel: er is één pakket, met eventueel een paar opties.
U krijgt bij internet het volgende:

 • 100 Mbps (12,5 MBps) downloadsnelheid
 • 6 Mbps (768 KBps) uploadsnelheid
 • Onbeperkt volume (mits fair use policy van 500 GB per maand)
 • Bijhorende modem en wifi-router

Bij het digitale TV aanbod krijgt u:

 • Tot 70 kanalen waarvan 15 in HD
 • Inclusief tv-decoder
 • Inclusief abonnement kabeldistributie

U krijgt hier ook de mogelijkheid om programma’s op te nemen (tot 200u en 2 programma’s tegelijk), terug te spoelen, te pauzeren enzovoort.

Wie een Kangoeroe of Dolfijn post-paid gsm abonnement heeft betaalt hiervoor 49 euro per maand. Wie echter een Panter-45 of Panter-60 abonnement heeft betaalt slechts 39 euro per maand.

Wie echter geen gsm abonnement heeft zal eerst één moeten aankopen om daarna van het internet en TV aanbod te kunnen genieten.

mobistar tv

Extra opties

Bovenop dat ene pakket dat Mobistar aanbiedt kunt u voor een aantal extra opties opteren:

 • + €10 per maand betalen om uw downloadsnelheid op te krikken naar 200Mbps ( +- 25MB/s) en de uploadsnelheid naar 12 Mbps.
 • + €3 per maand om onbeperkt te bellen buiten de piekuren vanaf uw gsm.
 • + €9 per maand om een extra decoder in huis te halen om een extra TV aan te sluiten, het maximaal aantal decoders per huishouden is 4.

Extra kosten

Aansluitingskosten

Indien u nog geen kabelaansluiting hebt via ofwel Telenet ofwel Voo dan betaalt u €149 voor de eenmalige aansluiting op het kabelnetwerk.

Installatiekosten

De installatie laten uitvoeren door Mobistar kost €99 en bevat deze werken:

 • Installeren van de modem en de tv-decoder
 • Verzekeren van een goede WiFi dekking
 • Een duidelijke uitleg van de belangrijkste functionaliteiten van je tv-decoder
 • Een van je toestellen (Smartphone, Tablet, computer) aansluiten op het WiFi netwerk

Activatiekosten

Eenmaal alles is geïnstalleerd volgt nog de activatie, deze kost €50.

Alles samen kan dit vrij hoog oplopen. Indien u vroeger via de telefoonlijn aan internet kwam (Proximus/Belgacom), dan betaalt u €149 voor de aansluiting, €99 voor de installatie en €50 voor de activatie voor een totaal van €298. Indien u overstapt van Telenet betaalt u €149.

Minpunten aan Mobistar TV

Wat voor veel mensen het grootste minpunt is het ontbreken van een digitale videotheek. U kunt dus geen films huren vanuit uw luie zetel. Een ander klein nadeel is dat wanneer er twee programma’s aan het opnemen zijn dat u op een andere zender niet meer kunt terugspoelen of pauzeren, wat bij de concurrenten wel kan.

Prijsvergelijking

Indien u nog geen Mobistar klant bent, bent u het goedkoopst af met een gsm abonnement van €8 (Kangoeroe) om aanspraak te maken op de digitale TV en internet.

In totaal betaalt u dan €57 per maand met een eenmalige kost van €149 ( of €298 indien u nog niet aan het kabelnetwerk bent aangesloten).

Ter vergelijking biedt Telenet Whoppa voor €67,48 per maand.

Telenet heeft een aantal kleine voordelen, bijvoorbeeld de Yelo-play app. Hiermee kunt u op al uw toestellen TV kijken. Ook een groter aanbod aan zenders en wat meer functies. De whoppa formule heeft echter wel een maximum download limiet van 150GB waar Mobistar onbeperkt is.

Conclusie

Mobistar internet en TV is nog volop in ontwikkeling en wordt voor Telenet hoogstwaarschijnlijk een geduchte concurrent. Met iets lagere prijzen en een nagenoeg gelijk aanbod zullen veel mensen de overstap overwegen. Als u echter nog geen kabelaansluiting hebt dan is de overstapkost van €298 wel zeer hoog. Om deze kost terug te verdienen moet u al minstens 30 maanden klant zijn bij Mobistar ( berekent mbv het prijsverschil per maand). Na 30 maanden kunnen de prijzen van concurrenten al sterk verandert zijn waardoor u misschien de instapkost nooit écht terug verdient.

bronnen: zdnet.bemobistar.be